[...] iż regularne wypijanie 5 litrów piwa, mogącego zawierać nawet 240 g etanolu, nie jest bezpieczne dla wątroby. Oczywiście, są tacy co sądzą, iż powodem było nadużywanie witaminy B3 (niacyny), która jest niebezpieczna w dużych dawkach (przekraczających 2 g dziennie). Inni naukowcy (Abhirami Vivekanandarajah i wsp.) przytoczyli przypadek [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
[...] m.in. siedząc przed komputerem, sprawia, że zbyt rzadko wystawiamy ciało na działanie promieni słonecznych, warto zwrócić na witaminę D szczególną uwagę. Uzupełnij poziom witaminy D dla zachowania optymalnego zdrowia Witamina D odgrywa dużą rolę w naszej zdolności do codziennego funkcjonowania. Wiele osób w dzisiejszych czasach cierpi na [...]
[...] ma wpływ na układ odpornościowy, pomaga zwalczyć toczące się infekcje oraz przeciwdziała chorobom dróg oddechowych. Okazuje się, że niskie stężenia lub jawne niedobory witaminy D są związane z łysieniem plackowatym (alopecia areata), łysieniem androgenowym (AGA) i łysieniem telogenowym (TE). AGA jest wiązane z wpływem dihydrotestosteronu [...]
[...] D - bardzo ważny składnik diety podczas redukcji. Poza pozytywnym wpływem na kości oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową, posiada mnóstwo innych właściwości. Niedobór witaminy D może być czynnikiem sprzyjającym nadwadze. Natomiast jej odpowiednia ilość pomaga w walce z uciążliwym tłuszczem, przyspieszając redukcję trzewnej tkanki [...]
[...] O ile jest możliwe zbilansowanie diety wegańskiej w taki sposób, aby bez problemu pokryć zapotrzebowanie na większość z nich, tak wydaje się, że w przypadku kwasów omega 3, witaminy B12 oraz witaminy D3 nie obejdzie się bez dodatkowego wsparcia w postaci suplementacji, lub żywności wzbogaconej tymi związkami. Będąc Weganami, musimy zdawać sobie [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
Jak nigdy wcześniej mamy do czynienia z nawałą ekspertów od treningu, diety, suplementacji i dopingu. Zalecam dużą ostrożność, bo niejednokrotnie miałem do czynienia z owocami pracy rozmaitych fachowców, zdarzało się, że proponowane rozwiązania są bardzo dobre, ale zupełnie niedopasowane do specyfiki danej osoby. Podsumowując zagadnienie, [...]
[...] wpływu hormonów stresu na tkankę mięśniową. Jak to się dzieje? Precyzyjne wyjaśnienie mechanizmów leżących u podłoża zależności pomiędzy suplementacją dużymi dawkami witaminy C a adaptacją wysiłkową byłoby dość czasochłonne, dlatego też warto ograniczyć się do podstawowych aspektów. Dane naukowe sugerują, że kwas askorbinowy zmniejsza [...]
Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]
Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
[...] złudzeń. Grejpfrut (Citrus X paradisi) zawiera w 100 g owoców: 38 kcal, 89 g wody, 9,6 g cukru, 1 g kwasu cytrynowego, 0,6 g błonnika pokarmowego, 140 mg potasu, 36 mg witaminy C, 9 mg magnezu. Inne składniki obejmują limonen, furanokumaryny i flawonoidy. Badano odpowiedź na grejpfruta, chleb, smażone warzywa, u 12 zdrowych kobiet w wieku [...]
[...] dnia, a w nocy staraj się spać w ciemności. Pomaga to zwiększyć produkcję melatoniny, hormonu zaangażowanego w cykl snu i czuwania oraz rytmy dobowe. 2. Niedostateczna ilość witaminy D Witamina D w ostatnich czasach zyskała na popularności i coraz częściej jest stosowana w codziennej suplementacji. Pamiętać jednak trzeba, że to słońce jest jej [...]
Każdy z nas często zastanawia się, jakie śniadanie najlepiej zjeść. Jakie produkty sprawią, że będziemy syci, naładowani pozytywną energią na cały dzień? Co zapewni nam najlepsze efekty na treningach i dzięki czemu nie zaczniemy gromadzić tłuszczu wokół pasa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz poniżej. Wniosek Sportowcy i osoby, które [...]
Ostatnio coraz częściej jestem pytany, czy warto zacząć stosować te lub inne zestawy środków hormonalnych. Na początku chciałbym zastrzec, iż opisany tekst jest wyłącznie teoretycznym rozważaniem na temat problemów. Zanim zaczniesz silnie ingerować w stan swojego zdrowia, skontaktuj się z lekarzem, przeczytaj, choć kilka artykułów, a najlepiej [...]
Ktoś może zacząć dyskusję od wytoczenia argumentu, iż kiedyś nie było siłowni, a ludzie trenowali i osiągali efekty. Zgadza się, można też powiedzieć, iż kiedyś nie było dróg ekspresowych i autostrad, a ludzie jakoś jeździli tymi drogami (np. wozami konnymi). Wspólnym mianownikiem jest tu czas. Ćwicząc w terenie, trudno liczyć na zbudowanie [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
Podczas, gdy skupiamy się częściej na działaniach prewencyjnych w zakresie zmarszczek na twarzy, łatwo jest zapomnieć o reszcie ciała i o tym, że skóra starzeje się na wszystkich naszych częściach ciała. Skóra zmienia się wraz z wiekiem i niestety nie mamy na to wpływu. A może tak pogodzić się z wyglądem swojej skóry? Wydawałoby się, że to jest [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]